آئین «آخر سر چارشنبک» یا «کل چهارشنبه» در طالقان

آئین «آخر سر چارشنبک» یا «کل چهارشنبه» در طالقان آئین «آخر سر چارشنبک» یا «کل چهارشنبه» در طالقان آژانس خبری طالقان من

آخرین چهارشنبه سال در شهرستان طالقان با عنوان «آخر سر چارشنبک» یا «کل چهارشنبه» سنت های بومی و محلّی بوده است.

به گزارش آژانس خبری طالقان من، توسعه شهرها و شهرنشینی یکی از عمده ترین دلائلی است که فرهنگ بومی و محلی را تحت الشعاع قرار می دهد و بسیاری از آئین های بومی را به دست فراموشی می سپارد.

با این وصف شهرستان طالقان به دلیل دور بودن از مرکز استان و شرائط خاص اقلیمی همواره نسبت به آسیب ها و فراموشی ها در خصوص فرهنگ بومی کمتر دچار تغییر و تحولات جدی شده است.

آخرین چهارشنبه سال در شهرستان طالقان «آخر سر چارشنبک» یا «کل چهارشنبه» نامیده می شود و طرفداران بی شماری داشته است.

گون ها از دو هفته پیش از چهارشنبه آخر سال جمع آوری می شدند. خروارها گون جمع شده در شب «کل چهارشنبه» آتش افروخته می شد.

آتش که آرام می گرفت، هر یک از اعضاء خانواده خود را موظف می دانست از آن بپرد و زمان پریدن این جمله زیر لب تکرار می کرد: «آخر چارشنبک بربری – درد و بلا را در بری» ، «تش تشک، زردی من تی شین، سرخی تو منی شین».

«تپ تتشک» یا «توپ آتشین» مراسم بعدی این شب بوده است. جوانان مقداری پارچه کهنه را به اندازه یک توپ گلف در می آوردند و در نفت قرار می دادند و سپس آن را می افروختند و در پرتاب آن به دور دست با یکدیگر رقابت می کردند.

در کنار این دو سنت بومی و محلی مراسم فالگوشی، قاشق زنی و شال ندازی نیز برگزار می شده است. شال اندازی مختص نامزدهای جوان بوده است. این دسته از جوانان بر بام خانه نامزد خود می رفتند و شال خود را از بالای بام به داخل حیاط می انداختند. صاحبخانه نیز به فراخور توان خود هدیه ای در خور بر سر شال می بست.

مراسم به همین جا ختم نمی شد. طالقانی ها مراسم شامی مخصوص این شب داشتند. آنان شوربای گوسفند را از اوایل پائیز مخصوص این شب نگه می داشتند و در این شب مزه مطبوع این غذای لذیذ و مقوی در خانه می پیچید.

مراسم شام که به پایان می رسید، اینک نوبت به مراسم شب چرز با نخود، کشمش و برگه خشک بود.

بیشتر در این مجموعه: « شب یلدا در طالقان

مجموع رتبه (0)

0 از 5 ستاره
  • هیچ نظری یافت نشد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0

پیش‌بینی آب و هوا